Monday, July 12, 2010

Entry Setelah Lama Tidak Menulis

Agak lama aku tidak di sini,bukan sahaja untuk update tetapi untuk buka blog ini pun jarang-jarang, bukan kerana kesuntukan masa,masa itu selalu ada,selagi ada nafas ini,turun naik dada,jantung berdegup selagi itu ada masa.Malas barangkali,tetapi bukan kerana telah lelah dengan dunia,bukan juga kerana hari-hari yang berlalu hanya dipenuhi dengan tidur dan makan.Bukan juga kerana telah menang piliharaya lalu masanya dihabiskan melawat kawasan dan tiada masa mengupdate blog.Bukan juga kerana aku ini orang biasa-biasa yang kebiasaannya itu tidak perlu diceritakan kerana sudah terbiasa.Bukan...semua itu bukan....Aku bukan juga agen CIA yang keluar bertugas dan tiada masa untuk menulis.Itu semua bukan...Hanya satu jawapannya malas.Dulu semasa menjadi penuntut di sebuah sekolah di Perak,aku pernah bertanya kepada guruku,apa ubat malas,lantas guruku membaca sebahagian ayat Al-Quran yang aku tidak dapat hafal,beliau juga tidak memberi tahu ayat dan surah yang mana, beliau menuntut di Madinah,tetapi bukan salafi kerana amalan dan pendapatnya tidak seperti golongan salafi,malah beliau juga tidak mengisi borang UMNO.Lantas aku bertanya kepada guruku yang lain,jawapnya ubat malas hanya satu doa dan buat.Aku terpaku,terpaku bukan kerana malas untuk berbuat apa-apa,tetapi terpesona dengan jawapannya.

Tempoh hari aku merenung mata seorang anak kecil yang sanggup berjauhan dengan keluarga di usia kecil hanya semata-mata ingin menuntut ilmu,matanya bercahaya,suci dan penuh pengharapan.Dia tidak mahukan apa-apa cuma sekadar mahukan penghidupan yang lebih baik,persis seperti aku dahulu,diam bila ditanya,suka merenung tetapi sebenarnya berfikir.Aku tidak pasti apakah diriku ini sama seperti diwaktu aku menjadi anak kecil,adakah masih suci?

3 Comments:

Blogger azie in wonderland said...

tak sama, ko dah tak suci hahaha

10:00 PM  
Blogger me,myself n all around da world said...

Cik azie,

Ko salah,aku masih suci.Tapi suci dalam debu,huhu.....

(diwaktu aku menaip ini boss aku melihat aku mengemblog,cis...huhu)

12:08 AM  
Blogger me,myself n all around da world said...

cis..time aku nak aktif memblog time ni la kantoi dgn boss....hehe

12:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home